tisdag 16 maj 2017

Varför har vi inte sommarlov?

Snart är det sommar.
Många av er har barn som väntar på sommarlovet.
Vilket sommarlov? tänker kanske du. Sfi brukar nämligen inte ha sommarlov.

Många skolor har stängt en kortare tid, från en vecka till en månad.
Det kan kännas orättvist att dina kompisar i en annan kommun är lediga nästan hela sommaren medan du kanske inte är ledig alls.
Varför är det så?

Att olika skolor har stängt olika länge beror på vad som är mest praktiskt. Alla försöker att ha öppet så länge som möjligt. Större skolor har ofta  lättare att hitta personal till hela sommaren.
Om du är med i Arbetsförmedlingens etableringsprogram kanske du får något annat att göra när sfi har stängt. Det kan också hända att dina lärare ger dig hemstudier som du måste redovisa efter sommaren.

Varför har de som läser på gymnasiet sommarlov men inte du på sfi?

Först och främst är det tänkt att sfi ska vara så effektivt som möjligt. Om du gör en paus på över två månader så förlorar du mycket tid!
Många av er är dessutom med i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Etableringsprogrammet är bara två år. Under de två åren ska ni komma så långt som möjligt. Om ni då har flera månaders paus förlorar ni värdefull tid!

Självklart förstår jag att du har behov av vila och att vara ledig men försök tänka så här:
Detta är en kort tid i ditt liv. Det kommer att bli bättre! Kämpa och håll ut!
Kanske är det dina kompisar med det långa sommarlovet som förlorar mest till slut...
Och kom ihåg! Din lärare hade kanske också velat ha en lång semester. Även om jag, och säkert också din lärare, tycker att detta är världens roligaste jobb så är vi lite avundsjuka på de lärare som har två månaders sommarlov. Men vi har också valt bort sommarlovet för att få möjlighet att arbeta med sfi och träffa elever som du!

2 kommentarer:

  1. Tacksam för människor som du, som bryr dig så mycket och lär oss!

    SvaraRadera